Gabo Deco

Egy motívum vándorútja Székelyföldről a Hungexpora

Elfeledett értékeink új életre kelnek

2018. január 10. - GaboDeco

Sokan igyekeznek az elmúlt századokban, évtizedekben keletkezett műveket leporolva, átdolgozva a mai közönség elé tárni. Legyen szó zeneműről, festményről, fotóról, filmről vagy bármely művészeti ág alkotásairól. Én egy belső indíttatástól vezérelve a bútorfestés egy területének, a festett kazettás mennyezetű templomok mintáinak továbbéltetését választottam. Először saját örömömre, később, hogy minél többen megismerhessék ezeket. A motívumok, így átdolgozva, mindennapi vagy különleges tárgyakon élhetnek tovább napjainkban is.

img_1678bf.jpg

A témában tett kalandozásom Oklándon, Székelyföldön egy unitárius templomban indult éppen 10 éve, amikor Máréfalván férjemmel egy bútorfestő és fafaragó táborban vettünk részt. Délutáni szabadidőnkben a környéken tett felfedező utunkon bukkantunk rá a pici magyar falura, templomára és annak megragadó festett kazettáira. Akkor lefotóztuk kívül-belül a templomot, így elraktározva az emlékeink sorába.

befunky_collage_1.jpg

Hazatérve tovább dolgoztak bennünk a meghatározó élmények és bár a táborban kifejezetten a székely mintákat és motívumrendszereket tanultuk, nekem mégis ez a kazettás mennyezet járt a fejemben.

oklandi_kazetta5.jpg

Az első tárgy, ami a mintával készült, egy, még a táborból hozott, natúr fa konyhai akasztó volt és ez lett belőle.

dscn2910bf2.jpg

A motívumokat később az adott tárgy méretéhez és hangulatához igazítottam, a második alkotás egy nagy méretű bábszínház, melyre a díszítőelemek felnagyítva kerültek rá.
bf.jpgAztán teltek az évek az élet más területeire helyeződött a hangsúly, de egy éve megint eszembe jutott és hívott ez a mintakincs. Akkor úgy döntöttem, hogy egy ládikára festem, amin a kazettás jelleg egészen jól meg is tartható. A ládikónak sikere lett, többet is rendeltek belőle. Tavaly nyáron olvastam egy pályázatról, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hirdetett meg kézműveseknek. A ládika mellé készült még egy kisebb doboz és egy szalvétatartó, tehát egy teljes kollekcióval pályáztam. A pályázat eredménye az lett, hogy kiállították az OMÉK szeptemberi kiállításán, a Hungexpon és így egy még szélesebb közönséghez jutott el a távoli falucska különlegesen szép képi üzenete.

dscn5319.jpg

További célom, hogy más kazettás mennyezetű templomok mintáit is tovább gondoljam, már van is egy újabb kiszemelt … ;)

Akit megérintett a téma, ezen a www.kazettasmennyezet.hu oldalon böngészheti tovább a kazettás mennyezetek érdekes titkait.

Fotó:

gabo_deco_fekete_picike.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gabodeco.blog.hu/api/trackback/id/tr6413562441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása