Gabo Deco

4 ok, amiért a levendulát egész évben imádjuk

2017. november 30. - GaboDeco

levendula.jpg

Az első nagy levendulás élmény 2005 nyarán ért Provence-ban a végeláthatatlan levendulamezők láttán. Valóban gyönyörű látvány egy hatalmas lila levendulatenger. Azóta már itthon is egyre több levendulás nyílik, ahol szedd magad akció keretében akár az egész éves muníciót be lehet otthonra gyűjteni.

befunky_collage1000.jpg

Mi lehet ennek az apró, lila virágú, illatos növény népszerűségének a titka, mely nem csak itthon, de Európa szerte is hódít. Lássunk 4 fontos magyarázatot a titokra:

1. Az első dolog az illata, ami magával ragad. A szárított levendula is jól megőrzi az illatot akár csokorban, vagy morzsolva, például tüllzacskóban tárolva is. Illata a molyokat is távol tartja, érdemes ruhás szekrényben vagy fehérneműs fiókban is használni. A kozmetika iparban elképesztő mennyiségben használják itthon is és külföldön is, mindenki megtalálhatja a számára megfelelő minőséget, legyen szó szappanról, parfümről. Az én kedvenceim a Jeanne en Provence grasse-i cég nagyon jó minőségű és jó árú levendulás készítményei.

dscn57281000_1.jpg

2. A második a színe, ami ha az ősi idők óta alkalmazott színterápia felől közelítjük, akkor kiderül, miért szerethetjük és vonzódunk a lila színéhez: „ A spektrum színei között a lilának van a legrövidebb hullámhossza és a legnagyobb energiája, és nagyon keskeny sávban jelenik meg az ultraviola fény mellett. A lila színhez kapcsolódó gyógyító minőségek a fizikai és spirituális megerősödés, amelyet az tesz lehetővé, hogy a lila szín képes arra, hogy elfogadásra és méltóságra tanítson, és ezáltal elvezesse az egyént a feltétel nélküli szeretethez. Véd a negatív energiáktól, fejleszti a képzelőerőt és az alkotókészséget. Találékonnyá tesz, javítja az intuíciót és az empátiát. Mivel a lila a piros és a kék színek keveréke, egyszerre nyugtat és erősít, így hangulati válságok, érzelmi zavarok esetén kifejezetten hasznos. A lila szín gyulladáscsökkentő, memóriajavító, magas vérnyomás, álmatlanság, gyulladásos folyamatokban segít.”/Balázs Krisztina/

img_20171027_172521_246.jpg

3. A harmadik az íze, sokan nem is gondolják, hogy a levendula a konyhában is egyre komolyabb szerepet játszik. Mivel virága és levele is ehető, ízesítenek vele fűszerkeveréket, bonbont, fagylaltot, süteményt, lekvárt. A lekvárok közül szerintem nagyon illik az íze az őszibarackhoz és sárgabarackhoz, érdemes kipróbálni, de csak óvatosan adagolva. Készülhet még belőle szörp és más frissítő ital is.

befunky_collagelev.jpg

4. Negyedik a gyógyhatása, mert évszázadok óta használják, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Jó még rovarcsípésre, hasmenésre, köhögésre, fejfájás ellen és sebfertőtlenítőként. Külsőleg is alkalmazható szeszes oldata bedörzsölő reumás panaszok esetén, antiszeptikus hatása miatt arcszeszek, krémek alkotója, fürdővízben forrázata nyugtató hatású.

dscn5069v1000.jpg

A poszt fotóit az idei festett levenduláim összefoglalójának is szánom, szerencsére festeni is nagyon jó érzés :) Bátran keress meg, ha levendulás dekorációt vagy bútort szeretnél :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gabodeco.blog.hu/api/trackback/id/tr9613406743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása