Mézeskalács házak utcája a határon

2018. július 12. - GaboDeco

dscn8509v.jpg

A hagyományos is lehet forradalmi és divatos.

Van egy falu a nyugati határszélen, ahol egy eltökélt építész pompás, hagyományos stílusú házakat tervez és kivitelez. A Gosztom László által megálmodott házak egy egész utcát megtöltenek és ámulatba ejtik az arra járót.

dscn8513vv.jpg

Kiváló példát mutatva arra, hogy mennyire jól lehetséges a hagyományos építészeti elemeket, formavilágot és díszítést egy új építésű háznál a kor kényelmi követelményeivel ötvözni, hogy abból valami harmonikus és egyedi szülessen, megtartva a korábbi korok helyi építészeti jellegzetességeit is.

dscn8522.JPG

dscn8511.JPG

dscn8504.JPG

Ahogy a fenti képeken is látszik a házak és környezetük díszítésében faragásaikkal, üvegablakaikkal, házszámokkal kézművesek, fafaragók, üvegművesek, keramikusok is részt vesznek.

Az építész ezen törekvésének köszönhetem én is, hogy részt vehettem két házikó szépítésében is. Az egyik még épül, de már a mestergerenda helyére került és engem ért az a szerencse, hogy megfesthettem népi motívumokkal /ennek részleteiről egy másik posztban még beszámolok majd/. 

dscn8524.JPG

Másik munkám egy már elkészült ház, szépséges teraszán festhettem meg, hogy az ott lakók a nyári melegben az árnyékos, szellős helyen töltött idejét még varázslatosabbá tegyem.

20180619_164640.jpg

befunky_collage_4.jpg

20180619_1841.jpg

Remélem sikerült egy villanásnyira bemutatni, hogy a hagyományok tiszteletével, ismeretével és tudatos alkalmazásukkal milyen nagyszerű és idilli lakókörnyezetet lehet teremteni, ami a mai világban egyre több embernek egyébként is kimondott vagy kimondatlan vágya.

Fotó:

gabo_deco_fekete_picike.jpg

Vidéki életérzés: pipacs kint és bent is

A levendula után sokak másik nagy kedvence a pipacs. Ha nyílik, tudhatjuk, hogy végre itt a nyár, szerencsés esetben hatalmas pipacs mezőkre is lelhetünk és gázolhatunk benne szántók és földek szélén.

Idén szerencsés voltam, épp kirándulni indultunk és egy nagy pipacsmező mellé értünk, gyors fékezés és fotózás következett. Az alábbi képek is kivétel nélkül saját fotók.

dscn8127.JPG

Mivel vázába nem igazán érdemes tenni, mert nagyon hamar elhervad, ezért inkább lefestettem különféle tárgyakra és dekorációkra. Így egész évben díszítheti a lakást és a környezetünket bent is. 

dscn2888_800_1.jpg

dscn8156.JPG

intap_1.jpg

dscn8124.JPG

dscn4708pm_1.jpg

dscn8152.JPG

dscn5942.JPG

Ha tetszett a téma, a tárgyak és dekorációk, kövesd a Facebook oldalam a további érdekességekért. Köszönöm.

Foto: 

gabo_deco_fekete_picike.jpg

 

DIY - Unalmas ajtóból tündöklően színes lakberendezési dekor

Régóta kacérkodom a türkiz színnel nagyon szeretem ezt a gyönyörű tenger színt. Ami nagyon jó benne, hogy számos más élénk vagy visszafogott színnel is kiválóan párosítható. Tavasz lévén körülöttünk is színrobbanás tapasztalható a természetben, ami biztos, hogy ránk is hat a kedvünkre, öltözködésünkre és minden egyéb területre is.

Most, hogy rábukkantam erre a régi fenyő szekrényajtóra egy padláson, ahogy több dologra is mostanában, nem volt kérdés, hogy a tavasz vagy még inkább, ez kora nyár jelenjen meg hangulatában az ajtón.

dscn8077.JPG

Az első lépés a türkiz szín kikeverése volt, került bele kadmium sárga, csalán zöld, királykék, ultramarin, aztán nagy nehezen megszületett ez az árnyalat. Az ajtón szerencsére csak kisebb javításokat kellett elvégezni, kicsi csiszolás és pasztával néhány mélyedés eltüntetése.

dscn8076.JPG

Megfelelő alapozás után először a virágokat terveztem és festettem, majd másnap következtek a pillangók. A színeknél törekedtem a harmóniára, hogy a virágok színei a pillangóknál is megjelenjenek.

20180425_152737bf.jpg

20180425_170425.jpg

20180426_104647.jpg

A végeredmény egy a nyugaton bohém stílusnak nevezett lakberendezési irányzathoz kapcsolható leginkább. Szépen kiemeli a fehér vagy más világos szín az ajtó alap és díszítő színeit. Többféle más stílushoz, akár vidéki, akár valami modern kiegészítője, tökéletes párja lehet.

dscn8119bf.jpg

dscn8121bff.jpg

Ha tetszett a bejegyzés kérlek oszd meg, ha szeretnéd te is újragondolni valamelyik bútorodat szívesen segítek.

 

 

Shabby Chic, az ütött-kopott stílus

A Shabby Chic stílus Angliában indult és az USA-ban is nagyon népszerű, de én elsőként olasz lakberendezési újságokban találkoztam vele. Olaszországban nagyon közkedvelt, több tematikus, csak ennek a stílusnak szentelt újság is van a piacon.

shabby1.jpg

Fotó: Pinterest

A Shabby Chic stílus jellemzője a valóban kopott, régi, jellemzően fehér bútorok alkalmazása halvány, pasztell színekkel, kiegészítőkkel. A jellemző kiegészítők lehetnek régi ruhadarabok, csipkefüggönyök, fa és fém tárgyak, tükrök, kristálycsillárok. Egy másik nagyon fontos és gyakori kísérője a stílusnak a rózsa, mely szerepelhet tapétán, installáción, lakástextileken halvány rózsaszínben, esetleg kékben. De az élő virágot is használják díszítésére, elsősorban a halvány rózsaszín vagy fehér fajtáit.

dscn8069bff.jpg

Fotó: Gabo Deco

Itthon is sokan szeretik, főleg a romantikus, a vintage és vidéki stílusok kedvelői. Európa más országaiban néha elmosódik a határ közte és olyan más stílusok közt, mint a cottage style, french country style vagy egyes skandináv irányzatok.

shabby2.jpg

Fotó: Pinterest

Ha valakinek nagyon tetszik ez a irányzat, szerencsés helyzetben lehet a bútordarabok összegyűjtésekor, mivel nagy a hangsúly a régi tárgyakon és anyagokon, így ügyes összeválogatással elég olcsón teremthetjük meg ezt a stílust saját otthonunkban is.

Az alábbi válogatásban szerepelnek külföldi példák és saját tervezésű és festésű darabok is, a konyhától, a nappalin át a hálószobáig.

konyha_shabby.jpg

Fotó: Pinterest

cucina-shabby-chic.jpg

Fotó: Pinterest

dscn4544.JPG

Fotó: Gabo Deco

shabby3.jpg

Fotó: Pinterest

chic.jpg

Fotó: Pinterest

befunkyshabbyeuf.jpg

shabby5.jpg

Fotó: Pinterest

Húsvéti cool nyúl és egyéb tavaszi dekor

A tavasz számomra is és a körülöttem levő környezetben is mindig a pasztell színek időszaka, amit a levelek friss zöldje mellett az első virágok és a végre napsütötte kék ég színei adnak. A halvány sárga, barack, krém és rózsaszín mellett a halvány türkiz vagy ég azúrja is hangsúlyos szerepet kapnak most a tavaszi és húsvéti dekorációkban, de a divatban is.

A következő válogatásban a trendi nyulaktól haladunk a szokványosabb virágos, tavaszi dekorációk felé.

Az alábbi nyulakra és egyéb húsvéti jószágokra egy kirakatban találtam rá Eisenstadtban, a fő utcán.

20180308_230945vbf.jpg

befunky_collage_3.jpg

20180308_230339bf.jpg

A további válogatásban saját tavaszi kollekciómból látható néhány darab illeszkedve a mostani színekhez, hangulathoz és ünnephez.

Tavasz köszöntő szívek pl. bejárati ajtóra.

befunky_tavaspring.jpg

Mandulavirágos szalvéta tartó és szív.

dscn6968bf.jpg

Tavaszi virágos szívek.

tavaszi.jpg

Körtevirágos deszkalap.

dscn7644bf.jpg

Pasztell színekkel, tavaszi füzérrel díszített ékszeres doboz.

dscn7028vfc.jpg

Nagy alakú tulipános fa tányér a húsvéti tojásoknak.

dscn2908vbf.jpg

Fotó: gabo_deco_fekete_picike.jpg

Ha tetszenek képeim és munkáim kövess Facebookon és Instagramon is, ahol sok más érdekességet is találsz.

Előtte - Utána

4 DIY ötlet bútor témában

Az előtte-utána téma nem csak a szépségiparban a hölgyek átváltoztatásakor nagyon népszerű, hanem a lakberendezésben is, amikor egy régi bútorból valami más, valami új születik. Sokakra nagyon inspiratívan hat, ha látják, hogy mások miket hoznak ki egy-egy régi, ócskának hitt tárgyból és ők is jobban kedvet kapnak egy kis kreatív átalakításhoz.

Most négy példát mutatok arra, hogy miből mi készült, jól szemléltetve az előtte állapotot is. 

Az első egy régi szekrényajtó, mely egy sufniban lapult a "majd valamire még jó lesz" hozzáállásnak köszönhetően. A célom itt az volt, hogy a festés tulajdonképpen olyan legyen, mintha együtt öregedett volna meg az ajtóval. Ehhez reneszánsz mintákat tanulmányoztam és ezekből született ez a pasztelles színű festés.

befunky_collage_2.jpg

A második egy kopott, régi szekrény egyik fiókja. Ennél akril festékkel dolgoztam, alapoztam, öregítettem és struktúrpasztával domború mintát is készítettem rá, az oldalára pedig egy festett motívum került. Most éppen tavaszi virágok pompáznak benne.

befiokf.jpg

A harmadik egy hatalmas láda, amit Ausztriában vettünk Ebay-en, azzal a céllal, hogy menyasszonyi láda készüljön belőle kedves barátnőmnek nászajándékba. Ebben az esetben nagyobb felújítás volt szükséges. Kellett csiszolni, a hibákat kijavítani, majd megint csiszolni és alapozni, a díszítő festés csak ezek után kerülhetett rá.

befunkypiros_cf.jpg

A negyedik inkább dekoráció, mint bútor. Egy rossz papírdoboz rejtette ezeket az idők folyamán már eléggé érett színűvé vált deszkákat. Mivel manapság a hunyor elég népszerű /cserepekben is árulják már itthon/ és a mindenféle deszkák díszítése is nagyon kedvelt, így erre tavasz közeledtével ezeket a virágokat festettem.

befunkyprimaf.jpg

Esküvőd lesz? Lagziba készülsz idén?

Néhány ajándék és dekor ötlet

Az utóbbi években egyre több részletre terjed ki az esküvői készülődés. Ez érinti a jegyes párt és a meghívott vendégeket egyaránt. A legnagyobb hangsúly a ruhán kívül az ajándékra és dekorációra irányul. Ahogy az ízlés is sokféle, aszerint esik a választás klasszikus, modern, romantikus és egyéb stílusú esküvőkre és ajándékokra.

Így ez a bejegyzés is többféle stílus bemutatására törekszik. Láthattok hagyományos ládát új felfogásban, köszönő ajándékot, dekorációt és a mostanában egyre divatosabb nászajándékgyűjtő ládikót is. Remélem találtok nektek tetszőt közöttük, akár a saját nagy napotokra készültök, akár nászajándékot kerestek.

 Van, aki kimondottan levendulás, romantikus nyári menyegzőt rendez, nekik ezek dekorációként, vagy ajándékként használhatók, ráadásul idén az év gyógynövénye a levendula:

dscn7087.JPG

befunkylevendula.jpg

Ez az kisláda tavaly nyáron egy esküvőn gyűjtötte az nászajándékokat, azóta az esküvői emlékeket őrzi:

szilvi_attila_489.jpgEgy hagyományosabb tulipános láda, melyet boros palackokkal pakoltak tele, hogy teljes legyen az ajándék:

uveges_1.jpg

Köszönő ajándéknak, vagy dekorációnak is alkalmasak ezek a szívek és a dobozka:

tavaszi.jpg

dscn7028vfc.jpg

Hasonló stílusban festettem ezt a vintage tulipános ládikót:

dscn3995pm.jpg

Az asztal dísze, vagy egy ajándék kollekció része lehet ez a mandulavirágos szalvétatartó és szív:

dscn6928bfefc_1.jpg

dscn6945.JPG

Jelképes ajándékként pénzzel adták át korábban az alábbi elegáns borosdobozokat:

egyedi_borosdoboz.jpg

Végül ez a két nagy, igazi klasszikus tulipános láda pedig az esküvő után, már végleges helyén lett megörökítve:

piros_pandapm.jpg

dscn3593kis_1.jpg

Egy motívum vándorútja Székelyföldről a Hungexpora

Elfeledett értékeink új életre kelnek

Sokan igyekeznek az elmúlt századokban, évtizedekben keletkezett műveket leporolva, átdolgozva a mai közönség elé tárni. Legyen szó zeneműről, festményről, fotóról, filmről vagy bármely művészeti ág alkotásairól. Én egy belső indíttatástól vezérelve a bútorfestés egy területének, a festett kazettás mennyezetű templomok mintáinak továbbéltetését választottam. Először saját örömömre, később, hogy minél többen megismerhessék ezeket. A motívumok, így átdolgozva, mindennapi vagy különleges tárgyakon élhetnek tovább napjainkban is.

img_1678bf.jpg

A témában tett kalandozásom Oklándon, Székelyföldön egy unitárius templomban indult éppen 10 éve, amikor Máréfalván férjemmel egy bútorfestő és fafaragó táborban vettünk részt. Délutáni szabadidőnkben a környéken tett felfedező utunkon bukkantunk rá a pici magyar falura, templomára és annak megragadó festett kazettáira. Akkor lefotóztuk kívül-belül a templomot, így elraktározva az emlékeink sorába.

befunky_collage_1.jpg

Hazatérve tovább dolgoztak bennünk a meghatározó élmények és bár a táborban kifejezetten a székely mintákat és motívumrendszereket tanultuk, nekem mégis ez a kazettás mennyezet járt a fejemben.

oklandi_kazetta5.jpg

Az első tárgy, ami a mintával készült, egy, még a táborból hozott, natúr fa konyhai akasztó volt és ez lett belőle.

dscn2910bf2.jpg

A motívumokat később az adott tárgy méretéhez és hangulatához igazítottam, a második alkotás egy nagy méretű bábszínház, melyre a díszítőelemek felnagyítva kerültek rá.
bf.jpgAztán teltek az évek az élet más területeire helyeződött a hangsúly, de egy éve megint eszembe jutott és hívott ez a mintakincs. Akkor úgy döntöttem, hogy egy ládikára festem, amin a kazettás jelleg egészen jól meg is tartható. A ládikónak sikere lett, többet is rendeltek belőle. Tavaly nyáron olvastam egy pályázatról, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hirdetett meg kézműveseknek. A ládika mellé készült még egy kisebb doboz és egy szalvétatartó, tehát egy teljes kollekcióval pályáztam. A pályázat eredménye az lett, hogy kiállították az OMÉK szeptemberi kiállításán, a Hungexpon és így egy még szélesebb közönséghez jutott el a távoli falucska különlegesen szép képi üzenete.

dscn5319.jpg

További célom, hogy más kazettás mennyezetű templomok mintáit is tovább gondoljam, már van is egy újabb kiszemelt … ;)

Akit megérintett a téma, ezen a www.kazettasmennyezet.hu oldalon böngészheti tovább a kazettás mennyezetek érdekes titkait.

Fotó:

gabo_deco_fekete_picike.jpg

Lenyűgöző karácsonyi hangulat a Fertő tó túloldalán

Közel lakunk az osztrák határhoz, így óhatatlanul átnéztünk idén is az ottani adventi vásárokba és rendezvényekre. Jártunk kastélyban /Kobersdorf/, szurdokvölgyben /Johannesbachklamm/, de tegnap a Fertő tó túlpartján egészen kivételes és minden eddigit fölülmúló élményekben volt részünk.

A legnagyobb látvány a karácsonyfa, mely egy stégen, a vízen áll Jois am See-nél, ahova már épp naplementében érkeztünk.

A középkori városkák szuper ízlésesen berendezett udvarai igazán inspirálóak és ötleteket adhatnak még az eheti dekorációk összeállításához is. Direkt nappal jártunk körbe, így sokkal több részletet és hangulatot tudtunk elcsípni, mint a sötétben és esetleg tülekedő tömegben.

Remélem, valamennyire átjön a képeken a páratlan adventi hangulat.

Jois am See /Nyulas/

dscn6655v.jpg

Ruszt: Art Boutique Hotel udvara

dscn6573bf.jpg

dscn6579bf.jpg

dscn6580.jpg

dscn6596.jpg

Ruszt: Kremayrhaus udvara

dscn6601bf.jpg

dscn6606bf.jpg

dscn6612bf.jpg

dscn6614bf.jpg

Foto:

gabo_deco_fekete_picike.jpg

 

 

Karácsonyi ötletek divatos és hagyományos színekben

Kicsit meglepődtem, mikor megláttam a 2017-es karácsonyi divatszíneket, amit nevezhetünk elegánsan natúr színnek, kevésbé elegánsan latyak színnek :D. Azért szerencsére sikerült egy jópofa kollekciót összeállítanom ezekből a színekből, ami sokaknak a kedvence lett. Kisállatokkal párosítottam a színt és még fehérrel és pirossal.

Az újdonságaim másik csoportja hagyományos karácsonyi színekre épül: piros, zöld, fehér. Ebben az egységet a csipkebogyó és a magyal jelenti. Ahogy alább látható többféle fa tárgyra és díszre festettem az idei kollekciók elemeit. 

A harmadik idei kollekcióm alapját a baglyok képezik. A fára festett dekorációk mellett a kerámiát is becsempésztem a kínálatba. Saját színes, élénk illusztrációk kerültek a bögrékre digitálisan.

Remélem mindenki talál neki tetsző dolgokat a munkáimban.

Ez az a bizonyos idei natúr szín, tálca vagy falra dekorációs elemként is használható és karácsonyfa díszek.

dscn6334.JPG

Az alábbi dobozok hivatalosan teás dobozok, de ékszertartónak is jól megfelelnek.

dscn6181c.jpg

befunky_collage.jpg

dscn6208c.jpg

Ezeken a kerek és ládikó szerű dobozokon a csipkebogyóké a hangsúlyos szerep.

dscn6276bf.jpg

DIY kategóriában jó ötlet karácsonyfa dísznek a különböző fából készült szeleteket megfesteni, nagyon mutatós és olcsó díszek.

dscn6347.JPG

És következnek a baglyok fán és kerámián téli hangulatba helyezve.

dscn6339.JPG

dscn6511b.jpg

24726178_1518896401498365_1539192474_o.png

Még karácsonyig elérhetőek és rendelhetőek a fenti portékák, keress meg az elérhetőségeimen ha valami megtetszett vagy a MESKA boltomban.